اولین جامعه ای که کودک با آن در ارتباط است، خانواده است. کودک در محیط امن خانواده قوانین فردی و فرهنگی را می آموزد. می توان گفت که مهد کودک اولین محیطی است که در آن کودک بدون حضور خانواده برقراری ارتباط را تجربه می کند و در مهد کودک است که با قوانین اجتماعی آشنا میشود.
حال سوال اینجاست که آیا همه کودکان امکان حضور در مهد کودک را دارند؟ آیا کودکان با نیازهای ویژه هم می توانند با حضور در مهد کودک، آموزش مناسب ببینند؟
بی شک کودکان با نیازهای ویژه هم می توانند در مهدکودک حضور داشته باشند فقط کافی است محیط آموزشی او مناسب سازی شده باشد و مربیان مرتبط با او آموزشهای لازم را دیده باشند
آموزش از جمله مواردی است که کودکان با نیاز ویژه در تمام مراحل زندگی به آن نیازمند خواهند بود. از آموزش مفاهیم خودیاری همچون رفتن به دست شویی یا پوشیدن لباس و خوردن غذا. تا آموزش مفاهیم ریاضی، دوست یابی و حضور در مکانهای عمومی همچون مدرسه، آرایشگاه،پاساژ، تاکسی و ….
ما در خانواده افرا در دو بخش فردی و گروهی کلاسهای آموزشی را برگزار می کنیم. در بخش فردی کودکان مهارتهای خودیاری را آموزش می بینند. در این بخش مهارت های درشت و ظریف حرکتی، مهارتهای شناختی و بیانی آموزش داده می شوند تا کودک با آمادگی و حس اعتماد به نفس بیشتریی در کلاسهای گروهی شرکت کند.
در کلاس های گروهی همزمان با آموزش مهارت هایی همچون نقاشی، کاردستی و… بر مهارت ارتباطی کودک با همسالان خود تأکید می شود تا با همراهی و تسهیلگری مربیان کودکان بتوانند مهارت دوست یابی را فراگیرند تا در محیطی خارج از کلاس هم بتوانند از آن بهره گیرند.
در بدو ورود کودک به خانواده افرا، کودک وارد پروسه ارزیابی می شود و در بخشهای مختلفی هم چون مهارتهای درشت حرکتی، مهارتهای ظریف حرکتی، مهارتهای رفتاری، مهارتهای گفتاری و … ارزیابی میگردد و بر اساس نتایج ارزیابی برای هر کودک برنامه آموزشی متناسب با توانایی خودش طراحی می شود.
هر کودک ابتدا در کلاس انفرادی آموزش می بیند و بعد از آشنایی با محیط و مربیان وارد کلاس های گروهی می گردد. کلاسهای گروهی به صورت تفکیک شده به گروه های، گروه پایه یک، گروه پایه دو، پیش دبستان و دبستان تقسیم شدهاند.
یکی از مواردی که در مرکز افرا برای ما بسیار اهمیت دارد، آموزش در دل طبیعیت است. حیاط مرکز ما با داشتن کنج شن، فضای آب بازی . باغچه این امکان را برای ما فراهم می سازد تا کودکان عزیزمان در هر مرحله آموزش موارد را به طور عینی و ملموس یاد بگیرند . به عنوان مثال یادگیری فصول، کاشت گیاه، شن بازی و تعدیل حس لامسه و …
حضور در حیاط علاوه بر کمک به بودن در طبیعت به کودکان فرصت بودن در گروه را می دهند و باعث می شود تا مهارت های ارتباطی و اجتماعی آنها نیز تقویت گردد.
همان طور که پیشتر اشاره شد کودکان ما با مهارتهای مختلفی چون مهارتهای خود یاری، دست ورزی، حل مسئله و … در ارتباط هستند، از این رو در مرکز افرا ما کلاس های مختلف شناختی، حرکتی، رفتاری، قصه خوانی،آشپزی، هنر، بازی و… را داریم.
علاوه بر موارد فوق در صورت نیاز کودک و درخواست والدین به صورت فردی برای کودکان جلسات گفتاردرمانی، کاردرمانی، و موسیقی درمانی برگزار می کنیم.
از آنجا که یکی از مقاصد اصلی ما در مرکز افرا استقلال کودک است، لازم است او را برای حضور در جامعه آماده سازیم . داشتن آمفی تأتر در مرکز به ما این امکان را می دهد تا کودکان در محیطی امن تجربه ای همچون حضور در سینما یا تاتر را تجربه کنند و با قوانین اجتماعی آشنا شوند و یاد بگیرند در این اماکن عمومی چطور باید رفتار کنند.
بی شک تغذیه در روند رشد کودک تأثیرگذار است و از آنجا که برخی از کودکان با نیازهای ویژه عادات غذایی خاص خود را دارند، خوردن غذا و میوه و مواد مغذی و مفید جزئی از آموزش ما به حساب می آید. از این رو هر روز در مرکز غذای سالم و تازه طبخ می شود و در مرحله چیدمان و پخش غذا از خود کودکان کمک می گیریم تا کودکانی مسئولیت پذیر داشته باشیم.